Logo van Charlotte Doornhein - kinderboekenschrijfster
Home > Boeken > Kwelgeesten rond de kapokboom
Home > Boeken > Kwelgeesten rond de kapokboom
Kinderboek  - De roep van de shoco

Kwelgeesten rond de kapokboom

16+ en volwassenen

Wel eens met afgehakte hanenvleugels in je handen gestaan? Gewoon gevonden tijdens een wandeltocht in het bos. Of bij toeval een plek met een bijzonder sterke energie tegen gekomen? Een plek waar je steeds naar terug moet keren? Op Curaçao is dit mogelijk.

De crossover roman Kwelgeesten rond de kapokboom speelt zich af rond een natuurgebied op Curaçao waar in vroegere tijden Indianen woonden. Dwars door tijd en ruimte voert deze plek je mee naar vier uitzonderlijke verhalen.

Deel 1: Kwelgeesten rond de kapokboom
De achthonderd jaar oude kapokboom is getroffen door duistere krachten. De boom is ernstig verzwakt en heeft water nodig van de natuurlijke bron. Een jonge vrouw komt elke dag naar het bos met de bron. Op een dag gebeurt het onvermijdelijke…

Deel 2: Het mannelijke inzicht
Een man heeft een vrouw meegelokt naar een afgelegen natuurgebied. Hij belooft dat ze antwoord krijgt op al haar vragen als ze op haar intuïtie de geboortegrot kan vinden.

Deel 3: Verdoemd
Indianen leven vreedzaam met elkaar samen op een eiland. Zij eren Moeder Aarde. Tot er een allesvernietigende storm opsteekt.

Deel 4: Zintuigen scherpen
Een schrijfster neemt een proefpersoon mee naar een picknicktafel in het bos. De man heeft toegestemd om mee te werken aan een zintuigentest en locatieonderzoek voor het nieuwe boek van de schrijfster. Haar testen blijken echter wat al te grondig.

 

In gesprek met de archeoloog Harold Kelly

© Frouwkje Smit (still uit de kunstvideo)

Kunstvideo en foto’s van beeldend kunstenaar Frouwkje Smit

Frouwkje Smit heeft bij het eerste deel van het boek een bijzondere kunstvideo gemaakt. In de video komen o.a. de kapokboom, een stervende hond en de oerbron aan het woord. Lezers hebben onbeperkt toegang tot de kunstvideo door de QR-codes in het boek te scannen met hun smartphone. Eveneens staan er indringende zwart-wit foto’s van Frouwkje Smit in het boek.

Festival Hollandse Nieuwe

Het Hollandse Nieuwe festival in Amsterdam is hèt festival voor nieuwe theatermakers en toneelschrijvers. In 2011 vond tijdens dit festival in het MC theater op het Westergasfabriekterrein de lancering plaats van de roman en de kunstvideo Kwelgeesten rond de kapokboom. Uiteraard werd op deze avond de video bekeken en eregasten Sjoerd Kuyper en John Leerdam doopten het boek op Curaçaose wijze. Gevolgd door korte theatrale voordrachten uit het boek gebracht door de jonge kunstenaars Lianne Karel, Quinsy en Jörgen Gario (insiders kennen de broers als T.Martinus en UNOM) en de doorgewinterde verhalenvertellers Igma van Putte – de Windt en Henk de Reus.

Sjoerd Kuyper en John Leerdam doopten het boek, Kwelgeesten rond de kapokboom op Curaçaose wijze.

© foto Jean van Lingen

Teatro Luna Blou

Op Curaçao vond – tijdens een speciale voorstelling voor middelbare scholieren in Teatro Luna Blou – nogmaals de lancering van de roman en de kunstvideo Kwelgeesten rond de kapokboom plaats. Dit keer had het boek geen twee peetvaders (zoals in Nederland), maar twee Curaçaose peettantes. Het boek werd vakkundig door schrijfster Sonia Garmers en actrice Rina Penso op Curaçaose wijze gedoopt. Bruine bonen, brood, muntgeld, rijst en water van de natuurlijke bron werd over het boek geworpen. Na de doop kwamen korte theatrale voordrachten uit het boek gebracht door de jonge kunstenaars Sebastian Meijer, T.Martinus & UNOM en de doorgewinterde actrices Laura Quast en Diana Lebacs. Na afloop van het programma konden de scholieren in de tuin kennis maken met de schrijfsters, actrices en kunstenaars.

 

Tijdens de theatrale voordrachten ging het er soms heftig aan toe…

Bekijk hier meer foto’s van de theatrale voordrachten in Teatro Luna Blou en het MC theater.

Droge feitjes over het boek

Titel: Kwelgeesten rond de kapokboom
Auteur: Charlotte Doornhein
Kunstvideo: Frouwkje Smit
Foto’s: Frouwkje Smit
Formaat: 14,5 x 22,5 cm
UItvoering: paperback
Omvang: 112 pagina’s
ISBN: 978-90-8850-259-0
Verschenen: 2011
Prijs: 9,95  euro
Uitgever: Caribpublishing / Uitgeverij SWP

Enkele exemplaren van dit boek zijn nog via de auteur of via een online zoekopdracht (tweedehands) te verkrijgen.

Recensies

Wil je meer weten over het boek? Lees dan onderstaande twee recensies.

RECENSIE JOURNALIST JAN BOUMAN

RECENSIE HOOGLERAAR CARIBISCHE LETTEREN WIM RUTGERS

Spirituele wandelingen op Curaçao

Wandel mee met de schrijfster over oude Indianenpaden bij Roi Rincon, geniet van literaire voordrachten en ervaar bijzondere energieplekken. De voordrachten worden gehouden op vijf plekken die in het boek Kwelgeesten rond de kapokboom voorkomen: onder de bomen, in een kloof, in het gewelf van de sjamaan, in de geboortegrot en bij een krachtige rots. We beëindigen de spirituele wandeling bij de natuurlijke bron en wassen onze handen in het zachte water. Wie wil kan een slok van het water nemen.

Uniek project

Het komt bijna niet voor dat een schrijfster en een beeldend kunstenaar op deze manier samenwerken. Boek en kunstvideo die tegelijkertijd worden gepubliceerd. Een uniek en onderscheidend project.

Een project dat zich richt op de jeugd en dat daarnaast meer aandacht wil voor Curaçao en de Curaçaose literaire- en kunstwereld. Charlotte en Frouwkje kijken beiden over grenzen heen. Zij willen een kruisbestuiving tussen literatuur en kunst en tussen Curaçao en Nederland. Het is nodig om Curaçao op een andere manier in de belangstelling te krijgen; er heerst in Europa – vooral in Nederland – een eenzijdig beeld over Curaçao. Dit geldt overigens ook andersom. De kunst- en literaire wereld kan voor meer diversiteit en kleurrijke beelden over en weer zorgen.

© foto Jean van Lingen